Смерека

Тут цікаво

Uncategorized

18 лютого — святої Агафії. Що потрібно зробити в цей день, щоб вберегти оселю від усього злоrо

У християн заведено шанувати святу мyчeницю Агафію 18 лютого. Агафія проповідувала християнство, тому вона і постраждала в ті часи, бо їй нав’язували язичницьку віру.

Через це, вона пережила багато знущань, але після цього, до неї з’явився апостол Петро і зцілив Агафію. Коли її знов вирішили катувати, милосердний накликав землетрус. Люди дуже злякалися й пішли просити каторжника припинити наругу над мученицею. Деспот зглянувся над нею, але запроторив у тюрму, після чого вона загинула. Агафію вважали покровителькою худоби. Молилися Агафії, щоб тварини не хворіли, берегли від пристріту.

Люди вірували, що цього дня блукає нечистий дух – смерть коров’яча. Господині поночі з сохою ходили по селу, на перехрестях малювали хрести. Таким чином захищали себе від нечистої. Бувало таке, що по дорозі зустрічалися звірі, їх треба було вбивати, бо вірили, що в них сидить злий дух.

Цього дня необхідно піти до церкви та прочитати молитву за упокоєння їхніх душ. Для людей цей час був сутужний, бо запаси скінчилися, а щоб їх поновити треба було платити велику ціну.

Вночі 18 лютого люди не спали, бо вірували, що злі духи потраплять до хати. Всі щілі та димарі затуляли чортополохом, щоб уберегтись від нечистої.

Прикмети:

  • Зима закінчується, якщо цього дня тепло.
  • Весна буде рання та тепла, а літом мало дощу, якщо цього дня морозно.
  • Сухе літо, якщо снігу нема на Агафію, а якщо мороз — то літом буде спека.