Смерека

Тут цікаво

Uncategorized

Ікона Божої Матері “Трьох радостей” та молитва до неї

Прообраз ікони сходить до західноєвропейського живопису. Вічні біблійні сюжети європейці зображували у світській манері, переносячи на полотно свої уявлення про новозавітні події. Один з таких сюжетів відображений на полотні Рафаеля. Картина називається «Святе сімейство». На ній зображена Діва Марія, немовля Ісус, названий чоловік Марії Йосип Обручник і юнак Іван Предтеча.

Саме з цього полотна був зроблений список, який написав на початку 18 століття один з молодих російських художників, що навчався живопису за кордоном. Молодий художник подарував храму Трійці Живоначальної на Грязех. Священики визначили їй місце у паперті. Вона перебувала в храмі більше 40 років і багато членів вважали її просто прикрасою, адже манера письма відрізнялася від традиційних православних ікон.

Але одного разу служителі храму звернули увагу на жінку, яка ревно молилася перед образом, незважаючи на те, що іконою в звичному розумінні назвати це зображення було не можна. Вони з’ясували, що чоловіка її оббріхують, майно забрали, а єдиного сина посадили у в’язницю за наклепами.

Жінка розповіла, що довго горювала, і одного разу їй приснився сон, в якому Богородиця вказала на цей образ і повідала, що знайти захист можна, помолившись перед ним. Стражденна довго шукала потрібне зображення, обійшовши безліч храмів, і вже зневірилася. Побачивши образ, який їй наснився, вона кинулася перед ним на коліна, молячись про заступництво.

Через недовгий час її чоловіка виправдали, сина випустили з в’язниці, а конфісковане майно повернули. Ці три радості і дали назву іконі. Почувши про події, пов’язаних із зображенням Богородиці, до ікони потягнулися віруючі.

Копія, яка перебувала в храмі, була зроблена з картини Рафаеля в традиціях католицизму. Вона відрізнялася від православних канонів в зображенні святих. Тому після прославлення ікони з неї було зроблено безліч списків в православної іконописної манері.

Цікавий факт

Католицька ікона відрізняється від православної тим, що більше нагадує живопис і налаштовує на милування зображенням. Православний же канон має на увазі, в першу чергу, створення молитовного настрою. Православна ікона містить кілька смислових шарів, кожен з яких має богословський підтекст: це кольори одягу, положення святих, а також їх жести.
Центральне місце в композиції займають Богоматір з Немовлям. Правицею вона обіймає маленького Ісуса. На відміну від католицького зображення ліва Її рука прикриває ступні Дитини. Цей жест глибоко символічний і трактується як прагнення стати опорою Христа на Його земному шляху.

Немовля припало до обличчя Матері, обнявши Її, їх погляди спрямовані в одному напрямку, а лики сумні. Це символізує їх знання і смиренність перед волею Господа. На деяких зображеннях Ісус простягає Богоматері білу троянду – символ чистоти.h

Використовуючи різні кольори, художники акцентують увагу на якійсь певній межі Ісуса. Золотий означає присутність божественного начала, блакитний – прагнення світу до Бога, насичений червоний трактується як жертва Христа.

Поруч зображені Йосип Обручник і юнак Іван Предтеча. Роль нареченого чоловіка високо оцінюється в християнському світі. Завдяки праведному життю він, з волі Божої, був обраний на роль захисника юної Богоматері і Немовляти від людського наклепу і з гідністю виконав покладену на нього місію.

Зображення на іконі Іоанна Хрестителя також не випадково. Іоанн, який народився на півроку раніше, припадав Ісусу не тільки троюрідним братом, але і, згідно біблійного пророцтва, був передвісником Христа.

«… багато з його народження радітимуть. Бо він буде великий перед Господом … і наповниться Духом Святим ще з утроби матері своєї. І багатьох синів Ізраїлевих наверне до Господа Бога їх. І він сам перед Ним духом і силою Іллі, щоб серця батьків привернути до дітей, і неслухняних до мудрости праведних, щоб готових людей спорядити для Господа ». Лк. 1, 5-25.
Про що прийнято молитися до Пресвятої Богородиці

Несправедливість часто наздоганяє людину і, здається, що ніхто не в силах допомогти. Захист знаходять ті, хто звертається перед іконою до Господа зі щирою молитвою. Вважається, що особливу прихильність та заступництво отримують моляться у випадках, коли:
зіткнулися з наклепом;
потрапили в біду, перебуваючи на чужині;
несправедливо втратили майно;
потрапили до в’язниці через наклепів.
Бог підтримає в утиску і направить на істинний шлях, якщо молиться не втрачає віри і щирий у своїх молитвах.

Надія – це те, що підтримує людину в прикрощі та невдачі. Сподіваючись на допомогу Божу і Його Пречистої Матері, що молиться доручає свою долю Господу, виявляючи покору, і тим отримує Його благовоління.

Молитва:

“О Пресвята Діво, всещедрого Сина Мати всеблага, столичного міста і святого храма цього покровителька, всім тим хто во гріхах, скорботах, бідах та хворобах вірна повірителько та заступнице! Не зневаж моління нас, недостойних рабів Твоїх, і ублагай Сина Твого і Бога нашого, щоб всім нам, з вірою і розчуленням ,що поклоняємося перед чудотворним образом Твоїм, дарував будь кому за потребою радість: перебуваючим в скорботах і печалях утіху, нещасним милосердя, існуючим в багатохворобливості несподіване уздоровлення і підмогу.

О Владичице Пресвята, змилуйся до всіх шануючих пречесне ім’я Твоє і всім яви всеміцний покров Твій і заступництво: всякому ділу, Сину Твоєму приємно посприяй; всіляке діло зле зруйнуй; в нерозумінні і тяжких і небезпечних обставинах,хто знаходиться невидиму поміч і напоумлення з неба зішли.

Немовлят виховай, юних у цнотливості втримай, відкрий їм розум до сприйняття всілякого корисної науки. Від домашніх борінь та від ворогів видимих і невидимих захисти і збережи. Одружених в любові і однодумності збережи і від ворожнечі єдинокровних спокоєм і любов’ю огороди.

І усім нам подай одне до одного любов, мир та благочесття, і здоров’є з довголіттям. Відійшовших у вірі та покаянні від життя цього з ангелами і всіма святими жити вчини, щоб усі на Небі й на землі бачать Тебе як тверду і непосоромлену Заступницю нашу, роду християнського, і, в супроводі, славлять Тебе і Тобою Сина Твого, з Безначальним Його Отцем і Единосущним Його Духом, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.”