Смерека

Тут цікаво

Uncategorized

Молитва подяки Господу, яку потрібно читати на початку кожного дня

Великдень — світле, добре і велике свято. Його справляють усі люди. Навіть ті, які далекі від церкви, все одно намагаються готувати паски та фарбувати яйця. Народ звик до того, що щовесни можна зустрітися з близькими і привітати їх із Воскресінням Христовим.

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою. У суботу вони готують святковий стіл, розважаються. Увечері починають вживати алкогольні напої. Особливо вражає, як деякі люди приїжджають на цвинтар уночі та випивають там, вважаючи, що таким чином поминають своїх родичів.

До церкви вони заходять на п’ять хвилин, ставлять свічки та йдуть. Вночі продовжують гуляти та розпивати алкоголь. А в неділю смажать шашлики та обмінюються яйцями. Багато хто з них навіть не здогадується, наскільки важливими ці дні.

Вони за звичкою вимовляють слова: “Христос Воскрес!” Але часом навіть соромляться їх сказати. А п’ятниця для них – звичайний день. Увечері люди дивляться телевізор чи слухають музику. І лише православні християни знають, наскільки ж важливий щодня пристрасного тижня.

Великдень передує Великий Піст. Він триває сім тижнів. Першого тижня у кожному храмі читається покаяний канон Андрія Критського. Далі щотижня знаменується будь-якими подіями. У неділю перед пристрасною седмицею християни згадують вхід Господа до Єрусалиму. Це свято називається Вербна неділя. Йому ж передує Лазарєва субота.

Цього дня згадується про воскресіння Лазаря. Це диво справді було незвичайним. Брат Марфи та Марії помер і вже лежав у труні близько чотирьох днів. Тіло його вже почало розкладатися. А біля печери був запах тління. Але Ісус Христос сказав Лазарю вийти геть, і сталося за його словами.

У Вербну неділю православні згадують про вхід Спасителя до Єрусалиму. Він знає, що на нього чекає. Господь іде на загибель усвідомлено і смиренно. Починається пристрасний тиждень. Щодня особливо важливий. У понеділок і вівторок згадують останні притчі Христа. Також у ці дні Він продовжує закликати грішників до покаяння

Продовжуються сутички з фарисеями. Законники все більше спалахували ненавистю і бажали вбити Спасителя. У середу люди згадують про дівчину, яка омила ноги Ісуса Христа і витерла їх своїм волоссям. Господь на вечері розповів учням про те, що на нього чекає. Іуда ж приймає рішення про зраду Спасителя.

У четвер згадують слова Ісуса про нове таїнство. З тих часів людина має можливість причащатися і сповідувати свої гріхи. Також Господь омиває ноги своїм учням. А Юда отримує тридцять срібників від фарисеїв. Він обіцяв вказати на пророка, якого вони шукають.

У четвер у кожному храмі читають дванадцять євангелій. Вони розповідають про душевні страждання Спасителя, його арешт і страти. У п’ятницю має бути тиша та спокій. Цього дня Господь помер. У суботу також не варто веселитись. А після нічної служби треба славити Бога.

Крім того, не можна забувати про подяку Творцю. Йому необхідно підносити молитви і дякувати Йому за все.

Дякую Тобі, Господи Боже мій, за дарування мені буття, за народження мене в християнській вірі, за Пречисту Діву Марію, Ходатайку про спасіння роду нашого, за святих угодників Твоїх, молящихся за нас, за Ангела Хранителя, за громадське богослужіння, що підтримує у нас віру і чесноту, за Святе Письмо, за Святі Таїнства, особливо Тіло і Кров Твою, за таємничі благодатні втіхи, за надію отримати Царство Небесне і за всі блага, Тобі мені даровані.